Samisk språkundervisning borde förbättras

Krav på bättre språkundervisning i samiska kommer från sametingspolitiker i Malå. Bakgrunden är samerna i Västerbottens län har mycket sämre kunskaper än i Norrbottens och Jämtlands län.

Sametinget borde driva frågan om språkundervisning i samiska i Västerbottens län. Det anser Anette Jonsson i Malå. Som stöd för kravet har hon en undersökning och en statlig utredning som visar att det samiska språkets situation är sämst i Västerbottens län - men riktigt bra i Jämtland och Norrbottens län.

Anett Jonsson från Malå, politiker i sametinget, har själv mist samiskan i en skola som inte främjade den undervisningen, utan det var meningen att barnen skulle bli ”svenska”, inte samiska.

Undersökningen baserar sig på samer inskrivna i Sametingets röstlängd från 1997 och är en del av den offentliga utredningen ”Att återta mitt språk - åtgärder för att stärka det samiska språket.” Utredningen har presenterats tidigare i år.

I Norrbottens län är språksituationen förhållandevis god. och detsamma gäller i Jämtlands län. Men värre är det i Västerbottens län. Och enligt Mikael Svonni så är det svårt att hitta förklaringar till det, menar Mikael Svonni. En rimlig förklaring är att samebarnen blev spridda till olika skolor samt umesamiskans spesielle språksituation.

Anett Jonsson har idag inte samiska men hon är beredd att ta kamp för att förbättra samiskans situation i Västerbottens län

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista