Farlig färd på fyrhjulingar

Tjugotre förare och passagerare har omkommit i samband med färd på s.k. fyrhjuling i Sverige under åren 1992-2004. Det visar en studie som gjorts av Olycksanalysgruppen vid universitetssjukhuset i Umeå.

Under samma tid, 1992-2004, skadades 87 personer på fyrhjuling.

Medelåldern hos de omkomna var 40 år och 83% var män. Nästan tre av fyra (74%) omkom på fredagar eller lördagar. Samtliga förolyckades i singelolyckor och hälften inträffade i trafikområden. I hälften av fallen blev den åkande klämd eller krossad under fordonet, oftast i samband med vältning.

Av de 17 förare som testades för alkohol hade 13 (76%) alkohol i blodet med en medelkoncentration på 2,2 promille.

En fortsatt uppföljning av skadefall bland åkande på ”fyrhjulingar” i Sverige bör ske då antalet registrerade fordon ökar kraftigt, skriver Olycksanalysgruppen i sin studie. Dessutom påpekar man att förbättrad säkerhetsutrustning såsom t.ex. skyddsbur och säkerhetsbälte bör kunna vara av stort värde då en hög andel omkommit i samband med vältning.

Resultaten i denna studie indikerar att alkoholpåverkade personer bör hindras att framföra fordonet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista