Bättre vård av gamla i Umeå

Medicinförskrivningen till människor i äldrevården i Umeå minskar, vården av tryckskador fungerar allt bättre och arbetet med att motverka fallskador förbättras.

Den utvärderingen gör de ansvariga sjuksköterskorna inom Umeås socialtjänst i en rapport om hälso- och sjukvården i kommunen.

Samtidigt ökar arbetsbelastningen genom att fler av de vårdbehövande är äldre, fler är dementa och den fysiska hälsan är sämre än tidigare.

Ändå ser de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna och socialdirektör Ewa Klingefors inte det som ett problem:

- Nej, det behöver det inte vara. Det är vårt uppdrag att se till att vi är förberedda både kompetensmässigt och resursmässigt, att vi prioriterar pengarna så klokt som möjligt, säger Klingefors.

Det finns alltså många plusposter att pricka av i sociatjänstens hälso- och miljövårdsuppföljning. Samtidigt är det fler som är mer vårdkrävande och fler som är dementa idag än tidigare.
Och socialdirektören medger att det tyngre vårdbehovet belastar personalen.

-Det är klart att det påverkar arbetsmiljön, säger Klingefors.

- Det är jätteviktigt att vi har med alla perspektiv, brukarnas krav och kraven på arbetsmiljön. Vi jobbar nu frenetiskt med att förbereda alla de utbildningar som blivit möjliga med hjälp av statliga kompetenspengar, säger alltså socialdirektören i Umeå, Ewa Klingefors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".