Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig jämställdhet i Vilhelmina

Publicerat fredag 26 maj 2006 kl 12.04

Jämställdheten i storstaden Malmö och glesbygden Vilhelmina har jämförts med varandra.

Ett kvinnligt resurscentrum i Malmö valde Vilhelmina som referens i sin undersökning och där framgår att Vilhelmina ligger långt efter. Nu vill Vilhelminas kvinnliga resurscentrum Emma veta varför.

Det kvinnliga resurscentrat Femnet i Skåne valde Vilhelmina som referenskommun när det ville jämföra jämställdheten mellan storstad och glesbygd.

Det ledde till ett samarbete med Vilhelminas kvinnliga resurscentrum Emma. Det har också fått Emma att fundera på varför jämställdheten är mycket sämre i Vilhelmina än i Malmö.

Jämställdhetsindex är ett sätt att ranka jämställdheten i kommunerna. Vilhelmina hamnar på 221:a plats medan Malmö ligger på 36:e plats bland Sveriges kommuner.

Till att börja med har Emma resurscentrum gjort en utställning som visar siffrorna för jämställdheten i Vilhelmina.

Den presenteras på Vilhelminadagen den 26:e maj.

- Men vi skulle verkligen vilja göra en djupare analys,
säger Gunilla Jansson som jobbat med utställningen.

Hon oroas mest över ohälsan.

- Kvinnorna i Vilhelmina har nästan 90 ohälsodagar per år fördelat mellan alla medan Malmös kvinnor i medeltal har 60 ohälsodagar. Dålig jämställdhet påverkar ohälsan. säger Gunilla Jansson.

En teori som hon har är att moderna trender slår igenom senare i Vilhelmina än i Malmö.
Jämställdhet är modernt och får Emma resurscentrum tid och medel att jobba med jämställdheten blir den bättre, enligt Gunilla Jansson.

Hon pekar också på att det finns några områden där Vilhelmina ligger bättre till, exempelvis är kvinnorna bra representerade i kommunpolitiken och våldet mot kvinnor är betydligt mindre än i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".