Skolbänkens återkomst i Dorotea

Tillfälligheter och en envis vaktmästare räddade hundratals skolbänkar till Doroteas skolor och lärare med onda ryggar.

Fler och fler förespråkar skolbänkens återkomst.

Så också i Dorotea. Efterfrågan blev det efter bordens inträde vid ombyggnationen av skolan 1999. Lyckligtvis sparade vaktmästaren bänkarna som egentligen skulle kastas.

Läraren Kerstin Sörell har länge haft problem med ryggen och klarade inte av att ha bord i klassrummet. Hon provade visserligen men har tagit tillbaka de högre bänkarna, precis som flera andra lärare i Dorotea.

- Nu är det bänkar i de flesta klassrum faktiskt, åtminstone i de lägre åldrarna ända upp till sexan, säger Sörell.

När borden skulle in, skulle bänkarna bort. Först fick skolans vaktmästare order om att skicka dem till Ryssland, men tullavgiften blev för dyr. Då skulle skolbänkarna på soptippen eller till bränngropen. Men i hemlighet sparade vaktmästaren Herman Persson över 100 bänkar på en vind, och alla används igen.

- Det är klart, de var ju värda över 200 000 kronor de bänkar som vi sparade. Så det känns ju bra att vi hade sparat dem. Sedan har vi tagit dem efterhand till de klasser där personal och barn vill ha bänkar. Så det var tur att vi hade dem kvar, säger Herman Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".