Lycksele kvinnojour felbehandlad av kommunen

Kommunstyrelsens ledamöter i Lycksele har fått ett felaktigt beslutsunderlag som ger intryck av att kvinnojourens ekonomiska problem är lösta. Men det finns fortfarande ingen långsiktig lösning för kvinnojouren. I december lovade politikerna en lösning.

Det känns tungt med denna osäkerhet om jourens framtid samtidigt som våldet i hemmen bara ökar, säger kvinnojourens ordförande Gärd Nyman. Mest bekymmersamt är det att det blir fler unga kvinnor och med dem barn som far illa, säger Gärd Nyman.

Enligt kommunstyrelsens beslutsunderlag får kvinnojouren 205 000 kronor i årligt bidrag från Lycksele kommun. Men det enda kommunala bidrag som ges är 55 000 kronor som går till hyran av en lägenhet där hotade kvinnor kan få tillfälligt skydd. Det är 55 000 kronor precis som tidigare, bekräftar socialchefen Kjell Olsson. Kommunstyrelsen gick in med 150 000 kronor i ett engångsbelopp för att få kvinnojourens ekonomi i balans. Det var efter att flera motioner och medborgarförslag pekat på att kvinnojourens svaga ekonomi tar mycket kraft från arbetet att stötta de utsatta kvinnorna som kommer till jouren. Fullmäktige har sagt att kommunen ska ta fram en långsiktig finansiering av kvinnojouren.

Men nu räknar kommunen med att stadsbidrag ska stärka kvinnojouren utan att kommunen själva satsar några mer pengar.

På tisdag ska Kommunstyrelsen behandla en gemensam motion från socialdemokratiska och moderata kvinnor om större bidrag. Men kommunstyrelsens beredning och arbetsutskott tycker inte det behövs. De ska hålla sitt löfte, säger Gärd Nyman. Nu är vi helt beroende av snälla människor som skänker pengar, säger Gärd Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".