Erik Bergkvist hoppar av från kulturnämnden

Socialdemokraten Erik Bergkvist hoppar av uppdraget som kulturnämndens ordförande i Umeå. Som skäl anger han hög arbetsbelastning.
– Just nu har jag 140 procents tjänst på kommun och landsting, och det är för mycket.

– Det fungerar under en eller två månader, men i längden är det för mycket jobb så därför skär jag ner det här till en rimlig nivå, säger Erik Bergkvist, socialdemkrat.

Bergkvist har fått ta över de uppdrag inom landstinget som Inge Andersson lämnade när han fick nya uppdrag i Bryssel. I kulturnämnden blir det kommunalrådet och kommunfullmäktiges ordförande Marie-Louise Rönnmark som för en tid tar över ordförandeskapet.

Hon har också en massa uppdrag sedan tidigare, kommer ni att få det här att gå runt nu fram till valet?

– Jo, det kommer vi att göra. Marie-Louise är den mest lämpade, hon kan frågorna eftersom hon varit kulturnämndens ordförande tidigare. Hennes bedömning är att ja, det blir mycket för henne, men till valet kommer hon att klara det och sedan efter valet utser vi någon ny, säger Erik Bergkvist.

Som ordförande i kulturnämnden har Erik Bergkvist blivit ifrågasatt - men det är inte därför han lämnar just den posten, säger han.

– Tillsammans med de övriga blir det för mycket jobb, men på kulturnämnden att hamna på två stolar eftersom jag är ansvarig för kulturfrågorna på landstinget också. Jag vill inte sitta och förhandla med mig själv utan jag vill renodla att vara landstingsrepresentant och så får någon annan vara kommunrepresentant.

Erik Bergkvist lämnar också uppdragen i planeringsutskottet, näringslivsutskottet, vice ordförandeskapet i Norrlandsoperan och styrelseplatsen i Konstvägen sju älvar. Kvar kommer han att ha de nya åtagandena i landstinget och uppdraget som styrelseordförande i Umeå Energi.

Reporter Lillemor Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".