Här hittar du ditt nya jobb

Det är inom tjänstesektorn och bygg- och anläggning de flesta nya jobben kommer. Det tror länsarbetsnämnden som gjort en prognos för arbetsmarknaden detta år och nästa.

Under tiden 2006 och 2007 kommer det att bli 3.400 nya jobb för västerbottningarna. Men eftersom länets befolkning samtidigt ökar, kommer arbetslösheten inte att minska mer än marginellt. Omkring 11.300 västerbottningar beräknas vara arbetssökande under 2007.

Inom bygg- och anläggningssektorn är det förstås anläggningen av Botniabanan med resecentrum osv, bostadsbyggande och köpcentrum som ger jobb.

Tjänstesektorn ser ännu ljusare på framtiden än den gjorde förra året. Bank- och finansnäringarnas företag går bra, och kunsultföretagen inom data-, ekonomi- och juridik också. Verkstads- och tillverkningsindustrin ser positivt på orderingången, men där väntas antalet sysselsatta ändå minska med rationaliseringar och ny teknologi.

Det bästa utsikterna till jobb har byggnadsingenjörer/tekniker, vidareutbildade sjuksköterskor, distriktssköterskor, barnmorskor, byggnadsarbetare med fler yrkesbevis och linjemontörer/kabeldragare.
Svårare att få jobb har bland annat vårdbiträden, samhälls- och språkvetare, organisationsutvecklare, receptionister och journalister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".