Livstidsdomen för umedals-mordet står fast

Hovrätten fastställer tingsrättens dom när det gäller det så kallade umedals-mordet i januari i år. Den 29-årige mannen döms alltså för mord till livstids fängelse för att han dödade en 40-årig man och skändade hans kropp. Däremot sänker hovrätten skadestånden till de två anhöriga.

Den 29-årige mannen döms alltså för mord till livstids fängelse för att han dödade en 40-årig man och skändade hans kropp. Hovrätten delar tingsrättens bedömning att 40-åringen blev dödad utan föregående provokation, och på ett ytterst brutalt sätt.

Den morddömde yrkade att hovrätten skulle istället skulle döma honom för dråp, och ett kortare straff. Dessutom ville han ha ändring på skadestånden.

I tingsrätten dömdes 29-åringen att betala skadestånd till tre av mannens syskon, ungefär 50.000 kronor vardera - ett av dem accepterade han, de andra två ville han ha sänkt.

Det är ovanligt att syskon får skadestånd. Endast i undantagsfall går det till efterlevande som delat hushåll med den dödade - partner, föräldrar eller barn.

Några sådana speciella omständigheter som avses i lagen fanns inte här, tycker hovrätten som ändrade tingsrättens dom för de två syskonen. Den ena får 2.390 kronor, den andra 8.460 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".