Så vill landstingspolitikerna använda våra pengar de närmaste tre åren

Socialdemokraterna i landstinget vill satsa 34,5 miljoner kronor extra på sjukvård, forskning och tillgänglighet för patienterna under de kommande tre åren. Den borgerliga alliansens motbud är 49 miljoner för samma verksamhetsområden, alltså ytterligare 15 miljoner kronor. De två valmanifesten presenterades vid varsin presskonferens idag onsdag.

Den borgerliga alliansen vill förstärka psykiatrin med fler vårdplatser i slutenvården och genom att inrätta psykiatriska vårdplatser också på Lycksele sjukhus.

Närsjukvården vill de fyra borgerliga partierna förstärka genom att vårdcentraler i de mindre kommunerna också skall få akutplatser och bli sjukstugor.

Konsolidering, alltså tryggande och förbättring, säger socialdemokraterna om sitt valmanifest för de kommande tre åren. Det finns pengar över efter skattehöjningen 2005 till att förstärka till exempel närsjukvården i form av hälsocentraler och sjukstugor, för att öka antalet praktikantplatser och fortbildningsmöjligheter för läkare, och till att förstärka de framgångsrika specialiteterna vid universitetssjukhuset

Psykiatrin, framförallt öppenvård och uppsökande verksamhet, skall också få mer pengar.
- Den psykiska ohälsan ökar och det är framförallt där vi vill förstärka, konstaterar socialdemokratiska ordföranden i Folkhälsonämnden, Harriet Hedlund. Vårdplatserna får förstärkning genom redan tidigare fattade beslut.

Världens bästa hälsa och friskaste befolkning 2020 är hennes och socialdemokraternas vision - det är viktigare än skattesänkningar...

Skattesänkare är däremot den borgerliga alliansen med centern, kristdemokraterna, folkpartiet och moderaterna. De tycker att socialdemokraternas vision är helt orealistisk.

2010 skall vårt landsting var bäst i Sverige på att tillgodose behovet av lättillgänglig och god hälso- och sjukvård är alliansens valmanifest. Offensiv är deras beskrivning av att skjuta till 15 miljoner kronor mer till vårdverksamheten än socialdemokraterna.

På område efter område plussar de borgerliga på - specialistsjukvården, närsjukvården, psykiatrin.

Nyheter är att den psykiatriska vården skall återupptas vid sjukhuset i Lycksele, och att det skall inrättas akutsjukplatser på alla hälsocentraler i de mindre kommunerna. Dessutom skall mer av vården läggas ut på entreprenad för att öka inflytande, eget ansvar och effektivitet.

- Det innebär ökad trygghet också för invånare i till exempel Nordmaling om det finns platser för akutsjukvård också på de ”vanliga” vårdcentralerna, säger Olle Edblom som är centerns gruppledare i landstinget, en av fyra i alliansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".