Skidbacke i Lycksele hotas

Det är slutåkt i Bocksliden utanför Lycksele om inte kommunen räddar skidanläggningen. Friluftsfrämjandet har inte råd att fortsätta driva backen, men kommunen är inne på att rädda nästa säsong för att få tid att tänka ut hur Friluftsfrämjandet ska kunna fortsätta.

Den går inte att driva med flera hundra tusen i årlig förlust, men att Lycksele skulle stå utan slalombacke vore katastrofalt, säger Friluftsfrämjandets lokalavdelnings ordförande Raimond Iversen.

Lyckseleborna får 10 mil eller mer till närmaste backe. Bocksliden är viktig för ungdomar och många familjer tillbringar sin fritid där.

Friluftsfrämjandet började bygga Bocksliden 1964 men anläggningen är sliten och även vi som arbetar ideellt, säger Raimond Iversen. I vinter har Bocksliden kunnat ha öppet bara därför att föreningen fick försäkringspengar för den skidstuga på Tannberget som brann upp. Det kostar över en miljon per säsong att hålla backen igång men intäkterna täcker bara runt två tredjedelar kostnaderna.

Kommunen ser allvaret i föreningens kris och Servicenämndens arbetsutskott har föreslagit att Kommunfullmäktige skjuter till 265 000 kronor nästa säsong, plus en miljon till inköp av en ny pistmaskin. Det skulle minska årliga kostnaden med eftersom Friluftfrämjandet är utan pistmaskin och tvingas hyra en för dyra pengar. Men den största kostnaden är elförbrukningen.

Raimond Iversen hoppas att den välvilja kommunen hittills visat också delas av politikerna i fullmäktige som slutgiltigt beslutar om kommunen ska hjälpa Friluftsfrämjandet vars lokalavdelning i Lycksele är länets största med över 500 medlemmar.

Reporter Örjan Holmberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".