Ingen risk för att offren blir ekonomiskt lidande när misstänkte Hagamannen säljer sina tillgångar

Åklagaren skulle kunna begära kvarstad på den misstänkte Hagamannens tillgångar, och Brottsoffermyndigheten skulle kunna begära den misstänkte i konkurs för att få in pengar till skadestånd till offren för våldtäkter och överfall som han åtalas för.

Men omständigheterna kring hagamannens våldsamma överfall på kvinnor är så speciella att myndigheterna inte har haft beredskap för om Hagamannen skulle sälja tillgångar inför tänkbara ekonomiska skadeståndskrav i en rättegång.

- Det brukar bara hända i samband med företagskonkurser och ekonomisk brottslighet, säger den erfarna brottmåls- och konkursadvokaten Christer Jonsson i Umeå.

Att en dömd säljer av sina tillgångar skulle aldrig kunna innebära att offer för en våldsbrottsling skulle gå miste om skadestånd eller annan ekonomisk kompensation för skada. Det försäkrar Brottsoffermyndigheten som hanterar tusentalet fall om året.

Det skulle däremot kunna vara ett försök av en misstänkt person att stoppa undan pengar till efter strafftiden, eller säkra en viss ekonomisk trygghet för sin familj inför ett långt fängelsestraff.

Men de pengarna är inte på nåt sätt säkra för en mottagare i familjen - eftersom Brottsoffermyndigheten aldrig släpper de ekonomiska kraven. Och ytterst finns möjligheten att begära en dömd i konkurs om det ses som en möjlighet att få fram pengar till staten,enligt Gudrun Nordborg, presschef på Brottsoffermyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".