Hagamannen inte psykiskt sjuk enligt rättspsykiatrisk utredning

I den rättspsyktiatriska undersökningen beskriver Hagamannen det som att han varit berusad vid samtliga överfall som han nu åtalas för. Delar av den rättspsykiatriska utredningen som gjorts vid Umeå universitetssjukhus offentligjordes i förmiddags.

Enligt utredningen hävdar den misstänkte 33åringen att han har varit berusad under alla överfall.

Det har gått till på liknande sätt vid samtliga tillfällen: Mannen har varit på firmafest och besökt en krog och efter krogbesöket då han promenerat iväg för att nyktra till har han överfallit kvinnorna.

Den misstänkte förnekar att överfallen skulle varit en planerad gärning, utan beskriver det som en impulshandling.

Enligt den rättspsykiatriska utredningen där delar offentliggjordes i dag visar den misstänkte inga tecken på djupare depressivitet, ångest eller vanföreställningar.

Han vet enligt utredningen inte varför han har utfört våldtäkterna och övergreppen.

Våldtäkterna och överfallen har pågått under sju års tid .

Mannen är misstänkt för två våldtäkter och ett försök till våldtäkt 1999 och en våldtäkt och en grov våldtäkt samt försök till mord år 2000 och ett försök till mord och grov våldtäkt i december 2005.

Den åtalade 33-åringen har erkänt fem av de sex gärningar han idag åtalades för. Det brott han förnekar är en våldtäkt på Ersboda i december år 2000.

Mannen har inte haft kontakt med psykiatrin tidigare.

Eva Brännman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".