Pojkarna halkar efter i Umeåskolor

Det är stora skillnader mellan pojkars och flickors skolresultat i Umeåskolorna, konstaterar Skolverket. Skillnaderna märks redan i årskurs tre, och nu vill verket se att skolorna analyserar orsakerna och sätter in insatser.

Niondeklassarna i Umeå presterar högre än riksgenomsnittet. Men skillnaden mellan pojkarnas och flickornas betyg är större i Umeå än i landet som helhet. Pojkarnas betyg har sjunkit det senaste året, vilket gjort att skillnaden ökat.

Skillnaden märks redan i årskurs tre, då läsförmågan testas. Pojkarnas resultat är klart sämre än flickornas.

Umeåskolorna måste därför analysera orsakerna och sätta in insatser så att pojkarnas resultat förbättras, enligt Skolverket.

Överlag får dock Umeåskolorna bra betyg av Skolverkets inspektörer. Förskolor och skolor håller bra kvalitet, lärarna är engagerade och kompetenta för sin uppgift och eleverna presterar bra.

Det Skolverket efterlyser är bättre uppföljningar av elevernas kunskaper. Utan uppföljningar blir det svårt att sätta in rätt åtgärder, hävdar Skolverket.

Umeå kommun har 54 grundskolor och fyra gymnasieskolor. Hela kommunens skolverksamhet har synats av Skolverkets inspektörer under perioden september 2005 till april 2006.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".