Engagemang efterlyses till Åsele marknad

Åseles sommarmarknad är inte bara en folkfest utan även ett ypperligt tillfälle att marknadsföra både kommunen och allt som finns där. Dessutom har flera av Åseles företag en stor del av sin årsinkomst från marknadshelgen. Men många börjar ta marknaden för given, säger Sonja Vikman, ansvarig för marknaden.

– Det skulle behövas ett större engagemang, både från åselebor men också från politiskt håll, för att marknaden ska fortsätta att utvecklas på ett positivt sätt,  säger Sonja Vikman.

Sonja Vikman jobbar i stort sett heltid åt Åsele kommun som ansvarig för marknaden. Ett arrangemang som brukar locka till sig uppmot 150.000 besök varje sommar. Ett ypperligt tillfälle för Åsele att visa upp sig, att få människor att vilja komma tillbaka, och kanske till och med bosätta sig i kommunen.

Mycket av det som händer på marknaden sker med ideeella insatser av till exempel föreningar. Men det blir allt svårare att hitta de som vill ställa upp. Även politikerna måste engagera sig mer, tycker Sonja Vikman.

Inkomstkälla för företagare
Men marknaden är inte bara ett stort folknöje med möjligheter till marknadsföring utan även en viktig inkomstkälla för många av Åseles företagare.

Anna och Mattias Hidegren driver Åsele camping sedan mars 2004 och står nu inför sin tredje sommarmarknad.

– Det betyder väldigt mycket för det är ju årets höjdpunkt. Det är då vi måste visa vad vi går för och det är då vi måste helt enkelt få in den största inkomsten för året, säger Anna Hidegren.

Hur kan ni förbereda er inför marknaden?

– Det är mycket planering. Man börjar nästan planera för nästa marknad när den har varit, så det är nästan hela året, säger Mattias Hidegren.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".