Vädjar om respekt för de överfallna

Mediauppbådet var stort i går när åtalet mot den så kallade Hagamannen presenterades. Advokaten som företräder fem av de överfallna kvinnorna vid rättegången vädjade till media att respektera kvinnornas önskan att förbli anonyma. När delar av utredningen nu blir offentlig söks förstås motivet, förklaringen, till dåden. Men något riktigt svar är svårt att hitta.

En av personerna på plats vid presskonferensen då åtalet presenterades var Lena Isaksson som ska företräda fem av de överfallna kvinnorna vid den kommande rättegången.
– Jag vill inte uttala mig om hur mina klienter mår, vad jag kan säga är att samtliga målsägande som jag företräder är lättade över att rättegången börjar redan på fredag. De hoppas att de får bli respekterade så att de får förbli anonyma och att media respekterar deras stora behov av att få sin integritet respekterad, säger Lena Isaksson, som kommer att kräva att en stor del av rättegången som börjar på fredag sker bakom lyckta dörrar.

Rättegången handlar om tre våldtäkter, två grova våldtäkter och försök till mord, och ett våldtäktsförsök. I samtliga fall har Hagammannen använt våld i form av slag och strypförsök. Vid två tillfällen har det handlat om att Hagamannen försökt ta livet av sina offer. Han förnekar att han försökt döda sina offer, men erkänner våldtäkt/försök till våldtäkt i fem av fallen.

Inget riktigt svar på ”varför”
Enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts finns det inga tecken på psykisk ohälsa. I utredningen konstateras att det handlar om en person som levt ett socialt välordnat liv med sambo och barn och han beskrivs som snäll, hjälpsam och pålitlig.

Den fråga som alla ställer sig ”varför” får man inget riktigt svar på. En förklaring är att Hagamannen vid samtliga överfall varit kraftigt berusad. Men han kan själv inte förklara varför han gjort det det han gjort utan säger i utredningen att gärningarna är för honom obegripliga och främmande. Mannens advokat Leif Silbersky kan inte heller han svara på frågan ”varför”.

– Ja om jag kunde svara på detta, med all den erfarenhet jag har i det här yrket, men jag kan tyvärr inte. Det enda jag kan se är att någonting har gått snett hos honom. Vad det bottnar i, varför inte han haft de spärrar som förhoppningsvis du och jag har i situationer då vi får alkohol i oss... Jag vet inte, jag kan inte svara på ett bättre sätt, säger Leif Silbersky, den misstänktes advokat.

Reporter Lennart Odhström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".