Svårt för bönder med mjölkprissänkning

16 öre lägre pris per liter mjölk som Norrmejerier nu erbjuder sina mjölkbönder motsvarar flera hundratusen i inkomstbortfall på ett år för ett större jordbruk i Västerbottens län.

Konkurrensen med lågprismölk från Södra Sverige och Europa gör att Norrmejerier måste skära kostnader med 20 miljoner kronor redan i år.

En del i besparingarna är att Torbjörn Karlsson som tillsammans med sin bror har mjölkkor i Innertavle utanför Umeå i fredags fick besked per brev om lägre mjölkpris: 16 öre mindre per liter.

-Priset borde vara 1 krona högre per liter än i dag, för att företaget ska gå runt så nu sparas det på det mesta, säger Torbjörn Karlsson. Och handelskedjornas makt är stor.

- Att få höja priset till butikerna säger mejerierna är omöjligt.

Han tror inte att det är i första hand importerad, utlänsk mjölk, som konkurrerar utan billigare lågprismjölk från södra sverige med längre hållbarhet.

Och på ICA Ålidhem i Umeå säger Robert Alm på mejeriavdelningen att efter Norrmejeriers senaste höjning av priset säljs i stort sett ingen 1,5 liters mjölkförpackning producerad i länet i butiken.

- Det är priset som styr konsumenten!

Bonden Torbjörn Karlsson tycker att det är hårt att vara bonde idag och börjar få funderingar kring sitt yrkesval. Han hade inte blivit bonde idag, säger han till P4 Västerbotten.

Reporter Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".