Ungdomars förhållande till småorter hänger på kön och klass

Om man som ung vill bo kvar eller flytta från en mindre ort styrs av kön och klasstillhörighet, konstateras i en doktorsavhandling.

Ungdomars önskan att flytta från eller stanna på småorter styrs till stor del av köns- och klasstillhörighet. Flickor från medelklass tycker ofta att det är givet att man ska flytta medan pojkar från arbetarklass vill stanna.

Man upplever sig ha en egen ståndpunkt i frågan men följer egentligen bara den givna normen, visar en ny avhandling från Arbetslivsinstitutet.

Avhandlingen bygger på interjvuer och samtal med ungdomar i Söderhamn, men enligt doktoranden Lotta Svensson är undersökningen representativ för ungdomar i landet.

Lotta Svensson disputerar inom kort vid Linköpings universitet med avhandlingen Vinna och försvinna? Hon har forskat vid Arbetslivsinstitutets Forsknings- och Utvecklingscentrum i Söderhamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".