Miljööverdomstolen underkänner Botniabanans kompensation för fågellivet

Botniabanan stoppas tillfälligt av Miljööverdomstolen, som underkänner Banverkets kompensation för stört fågelliv genom att skapa en ny våtmark vid Umeå flygplats.

Skälet till underkännandet är flygsäkerheten, eftersom man befarar att våtmarken skulle dra till sig en stor mängd stora fåglar som kan komma in i flygmotorerna vid start och landning.

I sin dom idag över de överklaganden som kommit efter miljödomstolens prövning förra året säger Miljööverdomstolen i Stockholm att man är bunden av regeringens beslut tidigare när det gäller tillstånd att dra järnvägen genom Natura 2000-området söder om Umeå.

Vad det nu handlar om är att miljödomstolen i Umeå skall gå igenom kompensationsåtgärderna för de fåglar som får sina rastplatser störda eller förstörda av Botniabanan. Botniabanan måste alltså komma med bättre ersättning för det störda fågellivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".