Läkarbrist oroar c-politiker

Ingen sökte de lediga läkartjänsterna i Sorsele, men svårigheterna att locka läkare till länets vårdcentraler är inte bara ett inlandsproblem. Det här är en situation som oroar Olle Edblom, landstingspolitiker för centern.
– Vi har inte och får inte möjlighet att skapa en trygg och tillgänglig vård för länsborna och det gör mig orolig.

Åtta läkartjänster är vakanta i inlandet och det ser inte bättre ut i Skellefteå och Umeåområdet heller, säger Olle Edblom. På samtliga vårdcentraler arbetas det febrilt för att hitta lösningar, men det blir alltför ofta tillfälliga lösningar med till exempel stafettläkare eller bemanningsföretag.

Dyrt för landstinget och otryggt för patienterna som gång på gång får träffa nya läkare, menar Olle Edblom, som också säger att det är bristen på läkare som gör att Västerbottens län är sämst i landet när det gäller den vårdgaranti som säger att alla som behöver ska få kontakt med en läkare inom sju dagar. I hela landet uppnås det målet till 87 procent, men i Västerbotten är det bara74 procent av patienterna som fått komma till läkare inom sju dagar. Det visar en mätning som redovisas av organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Så här tycker Olle Edblom att politkerna ska lösa problemet med att så få läkare söker jobb på vårdcentralerna.
– Tydliggör primärvårdens uppdrag, se till att man får resurser att klara av att ta in en läkare på 1500 invånare, se till att man gör glesbygdsmedicin intressant, att man har till exempel akutplatser på alla hälsocentraler så att man både kan ta emot patienter och kan vara ett litet minisjukhus som man har det i inlandet.

Reporter AnnaLena Forsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".