Sekretessbeslutet kritiseras av jurist

Tingsrätten i Umeå kritiseras för att ha stängda dörrar under Hagamansrättegången. Sekretessbeslutet har överklagats till hovrätten, men allt tyder på att det inte kommer att behandlas förrän på måndag då många av förhören redan hållits.

När rättegången mot Hagamannen inleddes igår togs efter bara en timme beslutet att dörrarna skulle vara stängda under de flesta förhör, i fyra dagar.

Överklagan prövas inte under helgen
Beslutet har överklagats till hovrätten - men eftersom den rätten håller stängt över helgen kan den heller inte pröva om sekretessbeslutet var riktigt förrän på måndag.

Detta kritiseras av bland andra Jeanette Gustafsdotter, jurist och expert på offentlighetsprincipen.
– Ja det är väldigt olämpligt. Om man sätter igång en sådan här process som ska pågå under helgen så måste man ju se att hela processen ska fungera. Det vill säga att man även kan nå hovrätten och kunna överklaga.

Hovrätten tycker frågan kan vänta
Anders Iacobaeus som är hovrättspresident i Umeå tycker att frågan kan vänta till efter helgen - även om första delen av rättegången då i det närmaste är över.
– Det är naturligtvis inte så vanligt med förhandlingar på lördag, söndag, men som jag ser det finns det ingen anledning att hovrätten har någon särskild beredskap för detta.

Men när det då fattas beslut om stängda dörrar i tingsrätten och det överklagas till hovrätten, då finns det ingen möjlighet att få beslutet prövat förrän på måndag då den första delen av rättegången i princip är över?

– Ja det är riktigt, men vi har gjort bedömningen att... sådana här överklaganden har kommit in på fredagen och vi gjorde bedömningen att det inte var mer bråttom än att beslutet kunde vänta till på måndag, säger Anders Iacobaeus, hovrättspresident för hovrätten i övre Norrland.

När rättegången återupptogs efter lunch på lördagen yrkade Leif Silbersky på att vissa delar av rättegången blir öppen. Han vänder sig mot de spekulationer som förekommer i medierna på grund av bristande information.

Reporter Ingrid Engstedt Edfast

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".