Silbersky begär öppenhet

När förhandlingarna återupptas efter lunchuppehållet begär Leif Silbersky att vissa delar av rättegången blir öppen. Han vänder sig mot de spekulationer som förekommer i medierna på grund av bristande information.

Silbersky anser att vittnesförhör och slutpläderingar huvudsakligen ska vara öppna.

– När jag som advokat begär det får det större tyngd, säger han.

Silbersky anser att den bild som målas upp av den misstänkte i medierna inte alls stämmer med hur han framstår under rättegången. Men eftersom denna hålls bakom stängda dörrar fortsätter hans klient att målas ut som ett monster, enligt Silbersky.

– Han har begått avskyvärda gärningar men han är fortfarande en människa av kött och blod, säger Hagamannens försvarare.

– Jag vill inte genomföra en rättegång på det sättet att allt bara blir lösa spekulationer som inte överensstämmer med den verklighet vi upplever, säger han.

Han vill inte specificera vad det är bland det som har sagts som har förvrängts i medierna.

– Där har vi ju problemet. Jag kan alltså inte gå in och kommentera det. Om jag får kommentera det är jag lite osäker på, men jag vill inte kommentera det av respekt mot det beslut som rätten har fattat. Jag vill inte desavouera det på eget bevåg även om jag kanske har juridiken bakom mig.

– Både åklagaren och jag är såpass rutinerade att vi klarar av att hålla en plädering i offentlighetens ljus. Och om det finns uppgifter som ska sekretessbeläggas kan vi hålla det inför slutna dörrar. Det har jag varit med om flera gånger.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".