Silbersky vill nyansera bilden

I går eftermiddag bröts tystnaden i rättegången mot den så kallade Hagamannen. Försvaradvokaten Leif Silbersky berättade att hans klient bett de tre hittills hörda kvinnorna om ursäkt. Silbersky vill visa en mänsklig sida av sin klient.
– Här är faktiskt inget monster, det är en människa av kött och blod som det gått snett för.

Hans försvarsadvokat Leif Silbersky fick tillåtelse av rättens ordförande att berätta om vad som sker i rättegångsalen så länge det inte drabbar de målsägande.

Hittills har tre överfall behandlats och Hagamannen har bett de tre kvinnorna om ursäkt ansikte mot ansikte för det han gjort.

– Han uttryckte sig på det sättet att han ville be om ursäkt och att han ville att de skulle förstå att den personen som han egentligen vill vara är inte den personen som har gjort någon illa. Jag kan också tala om att han hade väldigt svårt att hålla tillbaka tårarna när han gjorde det, säger Leif Silbersky.

Vill visa mänsklig sida av Hagamannen
Leif Silbersky är noga med att är noga med att påpeka att det Hagamannens sida av saken han presentererar.

Anledningen till att han nu vill berätta, och fått tillåtelse att göra det, är att han vill undvika spekulationer i pressen om vad som sker i rätten och spekulationer om hur Hagamannen är.

Silbersky vill på inget sätt försöka ursäkta det elände Hagamannen ställt till med.
– Än en gång, jag står inte här och försöker ursäkta (klientens) agerande. Det ska fördömas, och till och med dömas och han ska ha ett strängt straff för det. Men det finns bakom detta också någonting som bör förklaras och nyanseras, att här är faktiskt inget monster, det är en människa av kött och blod som det gått snett för.

– En människa som inte själv accepterar det han har gjort, en människa som talar i rättssalen om sig själv som två personer, den gode (namnet) som alla älskar och den onde (namnet) som alla i dagsläget hatar, till och med han själv, säger Leif Silbersky, den åtalades advokat.

Reporter Lennart Odhström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".