Kan inte styra den andre personen

Hagamannen har bett sina offer om ursäkt, men har svårare att förklara sitt handlande. Han upplever sig som två personer, berättar försvaradvokaten Leif Silbersky. I går brast det för Silbersky och advokaten krävde besked av rätten om vad han fick säga om rättegången.

I går eftermiddag fick hans försvarsadvokat Leif Silbersky tillåtelse av rättens ordförande att berätta om vad som sker i rättegångsalen.

En av de frågor som journalisterna ställde var om Hagamannen kunde förklara för offren varför han begick överfallen.
– Det finns ingen annan förklaring, och den har han gett, som jag säger, att han upplever sig som två skilda personer. Han styr inte den ene personen, den andre kan han styra. Han ger en förklaring, och den känner ni ju till sedan tidigare, att ingenting har skett i det här ärendet utan att han varit starkt alkoholpåverkad.

Vad fick honom att be om ursäkt?
– Det är en fråga som borde ställas till honom, men självklart tror jag att det är någonting som har mognat hos honom när han har sett vilket elände han har ställt till och framför allt när vi upptäcker, och jag har ju sagt att jag har ingen anledning att betvivla ärligheten hos målsägande, när han får klart för sig vilket elände de här målsägande har haft. I samband med händelsen men också fram för allt lång tid efter händelsen, kanske till och med i dag. Hur denna traumatiska upplevelse fortfarande har grävt djupa gropar i deras själsliv.

Uppfattar du det här som att han har ändrat attityd?
– Nej. Det är ju därför det har varit problematiskt för mig, som jag talade om för er, jag vet ju att det finns den här ångerfullheten hos honom, men jag har ju liksom inte kunnat gå ut utan jag har varit väldigt restriktiv. Men nu brast det för mig, det kan jag tala om, inne i rättssalen, så jag ställde alltså tingsrätten inför det ”jag måste få klart för mig vad jag kan säga i offentlighetens ljus”. För jag förtiger alltså för er uppgifter och ni spekulerar. Och då har rätten sagt att jag har inget yppandeförbud och enligt rättens uppfattning så kan jag säga precis vad som helst och kommentera så länge jag tar hänsyn till målsägandenas berättigade intresse att man skyddar deras identitet. Det är därför jag för första gången under alla de här månaderna, och det vet ni själva, kan vara så öppen som jag är nu, sa advokat Leif Silbersky när han mötte journalisterna igår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".