Protester i Sorsele

I dag demonstrerade markägare i Nätverket Norden i Sorsele mot de statliga enmansutredningar som gjorts de senaste åren.
Markägarna underkänner de statliga utredningar som gjorts när det gäller renbetet och rätten till jakt och fiske

Ett 30-tal personer samlades i Sorsele vid hotellet för att demonstrera och vid hotellet ställde föreningen upp en svartmålad kista där Jon-Ellvin Hemfjäll från Nätverket Norden och markägare i Slussfors symboliskt begravde dom statliga utredningar som gjorts.

Nätverket Norden är en förening för civilt egendomsskydd, och arbetar i huvudsak med frågor som berör renägare gentemot markägare samt frågor kring nybyggarnas rättigheter.

Med denna symboliska begravning hoppas Ulla Andersson Johansson sekreterare i Nätverket Norden att dom utredningar kring marnyttjade i framförallt inland och fjällen som gjorts ska begravas och inte användas.
- För vi markägare accepterar inte utredningarna eftersom dom kränker vår äganderätt.
Att demonstrationen hålls i Sorsele idag beror på att enmansutredaren Sören Ekström presenterar sin Jakt-och fiskeutredning för landshövding Lorentz Andersson, länsstyrelsens styrelse, rennäringsdelegationen och LRF med flera, som bjudits in till träffen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".