Långt kvar till varannan damernas

Det är fortfarande långt kvar tills politikerna på valsedlarna är hälften kvinnor/hälften män. Det visar en undersökning som Statistiska Centralbyrån har gjort för Sveriges Radio. Här i länet är det moderaterna som ligger längst från målet med knappt en tredjedel kvinnor på listorna.

På riksplanet har inget parti en övervikt för kvinnor på valsedlarna, det har däremot miljöpartiet i Västerbotten med 51 procent kvinnor på valsedlarna. Miljöpartiet gick från 63 procent män vid 2002 års val till 49 procent män i årets val. Det är en stor förändring på hela 14 procentenheter och betyder att partiet har övertagit förstaplaceringen från vänsterpartiet. Men då ska man veta att miljöpartiet bara har 43 personer på valsedlarna i länet, jämfört med till exempel socialdemokraternas 578 personer. Ju färre personer desto lättare att få stora förändringar i procent.

Andelen kvinnor på kommunvalsedlarna i länet - parti för parti:
Moderaterna: 31 procent
Folkpartiet: 39 procent
Kristdemokraterna: 45 procent
Centerpartiet: 38 procent
Socialdemokraterna: 44 procent
Vänsterpartiet: 46 procent
Miljöpartiet: 51 procent

Källa: SCB/Valmyndigheten, bearbetning av Victoria Gaunitz, SR.

Mer om undersökningen och hela siffermaterialet hittar du på sr.se/valet

Reporter Stefan Ljung

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".