Flytt av barn upprör Vännäsföräldrar

Vännäs kommuns beslut att öppna två nya avdelningar för de barn som vistas femton timmar per vecka i kommunens förskolor är inte populärt bland flera av de föräldrar som berörs. Deras barn måste då flytta från de avdelningar där de finns nu.

Mer om det här kan du höra i eftermiddagens politikerdebatt från Vännäs, efter klockan 15.

En av föräldrarna som ifrågasätter beslutet är Eva Solbacken, vars femåriga dotter mister platsen på sin ordinarie förskoleavdelning, för att omplaceras på en ny avdelning med ny personal och nya kompisar. En flytt som Eva Solbacken inte vill utsätta sin dotter för, eftersom hon tror att det kan förvärra dotterns talproblem.

– Skulle jag göra det skulle hon sluta prata. Jag sökte om att få behålla platsen, med intyg från logopeden och BVC som bekräftar hennes diagnos och att hon är in under utredning. Men kommunen har ansett att det inte är tillräckligt allvarligt, säger Eva Solbacken.

Vissa barn skulle få stanna
I det brev som kom till Skolverket från Vännäs kommun igår försäkrar kommunen att barn med särskilda behov samt barn till arbetslösa inte ska behöva flytta till de nya avdelningarna som ska var öppna enbart för de barn som vistas femton timmar per vecka på förskoleavdelning.

Men i fallet med Eva Solbackens dotter så gör kommunen bedömningen att flickans problem med talet inte kommer att påverkas om hon byter avdelning, detta efter att ha varit i kontakt med de som skrivit intygen och personalen på nuvarande förskoleavdelning.

Om Vännäs kommun står fast vid sitt beslut finns bara en lösning, enligt Eva Solbacken och det är att ge upp sin dotters plats i den kommunala barnomsorgen. Hon tycker att kommunen i sitt arbete med att få bukt med barnomsorgskön borde tittat på fler lokaler, och inte flytta på femtontimmarsbarnen.

– Och låta de nya barnen, som inte kommer från annan verksamhet inom barnomsorgen, utan de nya barnen få börja på en tillfällig avdelning. Inte rycka upp de barn som redan har en plats, som har halva sitt liv på dagis, säger Eva Solbacken, förälder i Vännäs.

Reporter AnnaLena Forsberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".