Asylsökande barn försvinner

Fyra asylsökande kinesiska barn har kommit till Skellefteå - och sedan försvunnit. Senast en 16-årig pojke som försvann på måndag kväll. Migrationsverket centralt är väl medvetna om att Sverige används som ett transitland för att skicka kinesiska barn vidare till andra länder där de hamnar i arbete och i vissa fall prostitution.

Falmarksgården är ett av två boenden i Skellefteå för ensamkommande asylsökande barn och ungdomar. Totalt finns 20 platser, och den pojke som nu försvunnit kommer från Kina. Sedan starten så har de två asylhemmen tagit emot 4 pojkar från Kina, och alla fyra har försvunnit efter en kort tid i Skellefteå.

– Det här styrs ju av någon i bakgrunden och de här ungdomarna de har nog fått ganska tydliga instruktioner om vad som ska gälla och vad som kommer att hända. De avvaktar bara att få besked, säger Jan-Ola Wikström, verksamhetschef på Falmarksgården.

Migrationsverket centralt är väl medvetet om att Sverige används som ett transitland för att skicka kinesiska barn vidare till andra länder där de hamnar i arbete och i vissa fall prostitution. Förra året ansökte 52 ensamkommande ungdomar från Kina om asyl i Sverige, och så gott som alla försvann från sina boenden.

Svårt att hantera på asylhemmet
Hittills i år har 5 kinesiska ensamkommande ungdomar sökt om asyl, färre än året innan alltså. Migrationsverket tror att det här är resultatet av samarbetet med svensk polis och kinesisk ambassadpersonal. Nyligen dömdes ett kinesiskt par till två års fängelse för att ha smugglat 46 kinesiska barn genom Sverige till övriga Europa.

För asylhemmet i Skellefteå är det här fortfarande ett svårt problem att hantera.
– Man möter ju det här som ett nytt barn, och man utgår ifrån att det är en seriös asylansökan som de gör. De har ju inte gjort något fel när de kommer så jag tror inte att det är möjligt att behandla dem med extra tillsyn eller så, säger Jan-Ola Wikström, verksamhetschef för asylhemmet Falmarksgården i Skellefteå.

Reporter Magnus Bergner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".