Fisketävling krockade med Bolidenutsläpp.

I Malå pågår den internationella fisketävlingen Lappland Fishing Festival just nu. Men tävlingen har fått problem. Skeppträskån har färgats gul av Boliden som pumpar vatten ur ett dagbrott vid Rakkijaurgruvan.
Mats Gustavsson, en av dom tävlingsansvariga, är kritisk mot Boliden. Rumäniens flugfiske elit är här och har bokat in sig även nästa år. Men om vattnet ser värre ut än i Rumänien tror Mats Gustavsson att rumänerna åker hem. Missfärgningen upptäcktes i onsdags av sportfiskare och Boliden slutade genast pumpa ur vattnet, men tävlingsfiskarna/arrangörerna är fortsatt kritiska. Vattnet är grumligt och det nappar inte, och man tror att det är vattnet från dagbrottet upp skrämt bort fisken. Men det är troligen inget farligt som pumpats ut, bara grumligt vatten, enligt Hans Hedman som är projektledare på Boliden. Boliden har tillstånd att pumpa ur dagbrottet, men gör nu uppehåll nu för fisketävlingen och fortsätter pumpa ur nästa vecka, när man kommit tillrätta med missfärgningen. Det är naturligtvis otur för tävlingen och dom som rest långt, men vi kände inte till tävlingen förrän i onsdags, säger Hedman. Miljökontoret i Malå ska nästa vecka ta prover på vattnet för Länsstyrelsens räkning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".