Åtal mot den sk Hagamannen idag

Idag kom åtalet mot den 33-årige så kallade Hagamannen. Han åtalas som misstänkt för grov våldtäkt och mordförsök i två fall, för våldtäkt i tre fall och för försök till våldtäkt i ett fall.

Den första våldtäkten skedde natten mot söndag den 9 maj 1999 på en gräsyta nära Regementsgatan på Haga. 33-åringen har erkänt detta övergrepp. Åklagaren har även DNA-bevis från våldtäkten som, enligt Statens kriminaltekniska laboratorium, ”med visshet kommer från” den åtalade mannen. I samband med detta övergrepp har även ett par boots beslagtagits från den åtalade och jämförts med den typ av skor som den våldtagna kvinnan pekat ut som den typ av skor som gärningsmannen bar.

Den andra våldtäkten skedde natten mot lördag den 9 november 1999 nära Brånvägen på Sandbacka . Även detta övergrepp har den åtalade erkänt, men inga DNA-bevis åberopas i fallet.

Samma natt utsattes en annan kvinna för ett försök till våldtäkt på Norra Ersmarksgatan på Haga. Hon knuffades omkull, fick ett knytnävsslag i ansiktet men våldtäktsförsöket avbröts.

Den åtalade har erkänt även i detta fall.

Grov våldtäkt och försök till mord är åtalsrubriceringen för övergreppet natten mot söndag den 19 mars 2000. Då överfölls en kvinna på en gångväg parallellt till Petrus Laestadius väg, nära universitetsområdet. Hon våldtogs och misshandlades svårt och lämnades medvetslös utomhus i åtta minusgrader. Kvinnan hittades av en väktare. Åklagaren anser att brottet bör betraktas som grovt då våldet varit livsfarligt och den åtalade vid övergreppet visat särskild hänsynslöshet och råhet. Åklagaren anser dessutom att den åtalade medvetet ska ha försökt beröva kvinnan livet, dels genom flera stryptag, dels genom att han lämnade henne i ett hjälplöst tillstånd i kylan. 33-åringen har erkänt övergreppet och DNA-spår som ”med visshet kommer från” honom har hittats på platsen.

Det femte fallet som det nu väcks åtal för är en våldtäkt på Ersboda. Det var fredagskvällen den 1 december 2000 som en kvinna blev våldtagen i ett grönområde mellan Ostvägen och Hälsogränd. Den åtalade förnekar brott i detta fall. Åklagaren hänvisar i åtalet bland annat till att 33-åringen under samma kväll deltagit i en personalfest på Restaurang Kompaniet på Ersboda, och alltså befunnit sig i närheten.

Grov våldtäkt och försök till mord är åtalsrubriceringen i den sjättefallet som det väcktes åtal för idag. Det var natten mot lördagen den 10 december som en kvinna blev överfallen vid Tegsbron. Kvinnan knuffades omkull, hotades och utsattes för både våldtäkt och en allvarlig misshandel. Bland annat blev en del av hennes öra avbiten. Även detta övergrepp har den åtalade erkänt.

Rättegången mot den så kallade Hagamannen börjar nu nu på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".