Hagamannen erkänner

Den så kallade Hagamannen i Umeå erkänner sex av de övergrepp som han misstänks för, enligt polisen i Västerbotten. Enligt TT bad mannen själv om att få förhöras på lördagen och under förhöret erkände han överfallen på sex kvinnor. Fyra av fallen tillhör de som han begärts häktat för.

Den så kallade Hagamannen i Umeå erkänner sex av de övergrepp som han misstänks för, enligt polisen i Västerbotten. Enligt TT bad mannen själv om att få förhöras på lördagen och under förhöret erkände han överfallen på sex kvinnor. Fyra av fallen tillhör de som han begärts häktat för.

Beskedet om 33-åringens erkännande kom i ett pressmeddelande från polisen i Västerbotten på lördagseftermiddagen. I pressmeddelandet skriver polisen att både offren och mannens anhöriga har informerats om erkännandena.

De berörda kvinnorna ”vädjar om respekt samt undanber sig all kontakt med media”. De hänvisar i stället till respektive målsägandebiträde.

Även 33-åringens närstående har informerats och undanber sig all kontakt med medier.

Den 33-årige mannen greps den 29 mars efter ett omfattande polisarbete. Det var ett tips som ledde polisen på rätt spår. Fram till i dag har han nekat till alla anklagelser, trots att hans DNA överensstämmer med fynd från i alla fall tre av överfallen.

Han greps odramatiskt nära sitt arbete i centrala Umeå.

Utredningen om Hagamannen är en av Umeåpolisens mest omfattande hittills. 14 000 namn har förekommit i utredningen, 2 500 personer har förhörts och 777 DNA-prov har tagits.

Den sista mars häktades han misstänkt för tre våldtäkter och något fall av mordförsök.

Den 33-årige mannen kontaktade under lördagsförmiddagen häktespersonalen och ville bli förhörd. Förhöret hölls under cirka en timme och mannens advokat Leif Silbersky var närvarande.

-Han berättade om att han var gärningsman i sex av övergreppen. Han gick inte in på några detaljer, berättar Bertil Östgård, presstalesman på polisen i Västerbotten.

Östgård vill inte kommentera något om i vilket skick 33-åringen verkade vara.

-Man kan väl säga att han verkade förberedd, annars hade han inte begärt det här förhöret.

Erkännandet blir, enligt Östberg, ytterligare en pusselbit i utredningen, som i övrigt fortsätter som tidigare.

-Erkännandet läggs in i förundersökningen, men troligen skyndas processen på nu och ett åtal kan komma tidigare, säger Bertil Östgård.

33-åringen har fortfarande samma restriktioner som tidigare.

Advokat Leif Silbersky begärde efter diskussioner med sin klient i torsdags att 33-åringen skulle förhöras på nytt och tillsammans med åklagaren Annika Öster sattes tidpunkten till lördagen. Under förhöret erkände mannen sex överfall på kvinnor.

-Han var oerhört lättad över att få berätta. Han har levt under en enormt stor psykisk press och nu kände han att han ville berätta allt vad han kom i håg och mindes av de här aktuella åren, säger Leif Silbersky till TT.

Silbersky tror att det rör sig om ett fullständigt erkännande, alltså att 33-åringen erkänner alla överfall som han gjort sig skyldig till.

-Jag har ingen anledning att tro något annat än att han nu berättat allt han anser sig kunna berätta utifrån de minnesbilder han har.

Fallet med Hagamannen fått en oerhörd stor uppmärksamhet och enligt Leif Silbersky finns det fler aspekter som gör det unikt.

-Jag har hållit på i 44 år men jag har aldrig upplevt att en person som varit så socialt väletablerad, så omtyckt i alla kretsar och så begåvad kunnat leva ett sådant här dubbelliv. Jag är förvånad och jag hoppas vid gud att herrar medicinare kan ge mig ett svar på hur någon kan leva på det här sättet. Det är självklart att det är aktuellt med en stor rättspsykiatrisk undersökning, det är både jag och åklagaren överens om och det vill han själv också.

Leif Silbersky vädjar till massmedierna att de efter lördagens erkännande tar hänsyn till övriga inblandade.

-Det finns en sambo, det finns två små barn, det finns föräldrar och det finns målsäganden som kan ta enorm skada om man blir för närgången i den massmediala bevakningen. Nu måste medierna verkligen ställa upp på de etiska regler som finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".