Nytt hopp för väntande elektronikkunder

Cirka 6 000 kunder som kräver 48 miljoner i återbetalning får nytt hopp. Högsta domstolen (HD) har beslutat ta upp deras fall om återbetalningsslöftet som aldrig infriades av elektronikkedjan och deras försäkringsbolag.

Historien är snart 15 år gammal och började när hemelektronikkedjan Big i en säljkampanj 1991 lovade alla kunder att de efter tio år skulle få tillbaka den summa som de handlade för. De fick ett skriftligt löfte om det, men några pengar kom aldrig.

Big är numera i likvidation och hävdar att pengarna ska betalas ut av försäkringsbolaget Isle of Man Assurance (IOMA), baserat just på ön Isle of Man i Engelska kanalen. Big hade återförsäkrat sin kampanj hos försäkringsbolaget.

I de rättsliga processerna såg det senast ut som om kundernas krav inte skulle kunna behandlas i Sverige, eftersom hovrätten för övre Norrland slog fast att tvisten inte kan avgöras inför en svensk domstol.

Den domen överklagade Big till HD och hävdar att en svensk domstol ska tvinga IOMA att betala ut de 48 miljonerna. Och på torsdagen beviljade HD prövningstillstånd och kommer alltså att ta upp frågan om det svenska rättsväsendet kan avgöra tvisten och eventuellt beordra försäkringsbolaget att ge kunderna de utlovade pengarna.

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".