Flest kandidater från v hos kronofogden

Tio av länets riksdagskandidater har skulder hos kronofogden. Hälften av dem är vänsterpartister. Det visar en granskning som Sveriges Radio har gjort.

De tio riksdagskandidaterna från länet som har skulder hos kronofogden är tillsammans skyldiga nästan 800 000 kronor. Förutom de fem som kandiderar för vänsterpartiet är de skuldsatta två folkpartikandidater, en kandidat för piratpartiet, en kristdemokrat och en miljöpartist.

I kommunvalen har alla riksdagspartierna skuldsatta kandidater på listorna. Bland kandidaterna till länets femton kommunfullmäktige totalt har drygt fyra procent skulder hos kronofogden, men bland miljöpartiets och vänsterpartiets kandidater är det i stället runt nio procent.

LiseLotte Olsson, etta på vänsterpartiets riksdagslista och dessutom distriktsordförande för vänsterpartiet, tror att skillnaden beror på att det är fler av vänsterpartiets kandidater som har det sämre ställt ekonomiskt.

Den bilden bekräftas av Sveriges Radios tidigare undersökningar av politikernas inkomster och förmögenhet. Vänsterpartiets och miljöpartiets politiker ligger lägst i både inkomst- och förmögenhetsligan.

Reporter Stefan Ljung
Research Victoria Gaunitz
Katrin Kasström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".