Mer pengar till äldreomsorgen

Kommunerna i Västerbotten får 12 miljoner kronor extra i år till äldreomsorgen. Det här är en del av de 10 extra miljarder kronor till äldreomsorgen som riksdagen tidigare beslutat om för de kommande 10 åren.

Regeringen och samarbetspartierna har enats om att fördela 600 miljoner kronor till kommunerna i år och 1 miljard kronor per år under 2007 och 2008.

Pengarna ska gå till vården och omsorgen om de äldre som är mest sjuka och för kommunerna kan det handla om personalförstärkningar, ökade resurser till  rehabilitering och hemsjukvård, och förbättring av mat och läkemedelshanteringen.

Vård- och omsorgsminister Ylva Johansson vill också ha fler läkare inom hemsjukvården och särskilda boenden och från 2008 ska kommunerna ha tagit över ansvaret för hemsjukvården.

Regeringen har fördelat pengarna utifrån antalet äldre i varje kommun, och för Västerbottens del handlar det om mellan 200 000 och 500 000 kronor för länets små kommuner. Lycksele får 760 000, Umeå 3,2 miljoner och Skellefteå mest med 3,5 miljoner kronor.

Även landstingen får pengar för satsningar på multisjuka äldre, och landstinget i Västerbottens län får drygt fem miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".