Tumavtryck kontrolleras på flyget

Kallax flygplats och SAS blir först med s.k. biometrisk kontroll, dvs tumavtryckskontroll av passagerare och deras bagage.

Från och med slutet av september ska passagerare som reser med bagage från Kallax flygstation identifiera dig med ditt tumavtryck, som ett led i förhöjd säkerhet.

Efter Kallax kommer systemet att införas stegvis på landets flygplatser. Fingeravtryckskontrollen beror på att Luftfartsverket skärpt säkerhetskraven för inrikesflyget.

Det handlar om att säkerställa att den person som lämnar in flygbagaget verkligen är samma person som reser med planet.

Passagerarna kommer att få lämna sitt fingeravtryck vid bagageinlämningen, där avtrycket tillfälligt lagras. Vid ombordstigning får passagerarna lämna ett nytt fingeravtryck, som då jämförs med det tillfälligt lagrade avtrycket.

- Vi har ingått samarbete med SAS och den första flygplatsen vi inför det på är Kallax utanför Luleå, säger Christer Bergman, vd på Precise Biometrics, företaget som har hand om tekniken bakom fingeravtryckskontrollerna.

- Det enda som behövs vid ombordstigning är fingret. Ingen annan handling behövs, skriver Peter Söderlund, produktchef på SAS, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".