Rättegången mot Hagammannen fortsätter i hemlighet

Det blir stängda dörrar i fortsatta hagamansrättegången, och det är inte ovanligt med sekretessen i sexbrottsrättegångar säger hovrättsråd.

I dag fortsätter rättegången mot den misstänkte Hagamannen.

Dörrarna har hittills i storts sett varit stängda för allmänhet och media.

Det är det vanliga, när det gäller sexualbrott, enligt hovrättsrådet vid hovrätten över Skåne och Blekinge, Jan E Ohlsson.

I Hagamannenfallet var det bara den första timmen av rättegången som dörrarna hölls öppna. Sedan tog rättens ordförande Thomas Södermark beslutet att hålla stängt under de kommande fyra dagarna.

Det beslutet protesterade journalisterna emot liksom bland andra juristen Jeanette Gustafsdotter som ifrågasatte beslutet. En anmälan till Justieombudsmannen har också lämnats in om sekretessbeslutet. På den fjärde dagen, måndagen, tog hovrätten beslutet att tingsrätten inte gjort fel.

När rättegången sedan är över ska domen skrivas i två varianter. En offentlig del - där känsliga uppgifter tagits bort - och en bilaga där de sekretessbelagda uppgifterna finns med.

Det finns regionala skillnader i hur sekretessen används när det gäller domsluten. Christian Diesen är professor i straffrätt vid Stockholms universitet. Hans bestämda intryck är att det finns en annan praxis i norr, där de två nordligaste hovrätterna är mycket mer benägna att sekretessbelägga domarna än vad hovrätterna längre söderut är.

Hur det är med öppenhet och sekretess skiljer sig också åt mellan olika typer av brott, enligt hovrättsrådet Jan E Ohlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".