Unga jobbar ofta utan avtal på första sommarjobbet

LO-facken söker upp sommarjobbarna, som ofta bara får jobba när solen skiner.

Det är lätt att bli lurad på lön eller ovissa arbetsförhållanden när man är ung och ute på sitt första sommarjobb. Det kan saknas arbetsavtal eller så får man bara arbeta - och lön - de dagar solen skiner. Det gäller framförallt på mindre arbetsplatser och inom serviceyrken.

Fackorganisationen LO är ute denna vecka och letar upp sommarjobbare, för att berätta att facket finns.

Viktoria Granström är ute på sitt första sommarjobb som bagare på ett konditori, hon har inte tänkt så mycket på lön eller anställningsvillkor.

- Nej, jag jobbar mest för att det är kul och för att jag vill ha pengar.

Hela den här veckan så kommer LO att vara ute och försöka leta reda på sommarjobbare överallt de kan finna dem, om de ingår i något av LO:s förbund.

De är framförallt ute för att informera om att man kan ringa till deras telefonjour om man har frågor som rör villkoren på jobbet. De åker runt i hela länet, i fyra olika grupper.

De vanligaste frågorna som kommer till telefonjouren handlar just om hur mycket man skall ha i lön med semesterersättning och OB-ersättning, men även om arbetstider och arbetsmiljön. Sen LO började svara på frågor om sommarjobb på webbforumet Lunastorm så har det bara rasat in frågor. Förra helgen hade det kommit in över tusen från hela landet.

Linnéa Bergek är en av dom från LO som under veckan är ute och söker upp sommarjobbare.

- För många är det första kontakten med facken när vi kommer ut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".