Lex Mariaanmälan

Läkare som litade mer på röntgenundersökning än på patientens symptom blir nu ett fall för Socialstyrelsen. En 25-årig man fick en viss synnedsättning efter att han fått förhöjt tryck i skallen, och det dröjde en vecka innan han fördes till neurokirurgisk klinik.

Mannen som är i 25-årsåldern har sedan barndomen hydrocephalus, vattenskalle. Det behandlas med en shunt som ska leda bort överflödig vätska från huvudet.

Men när han fick problem med illamående, kräkning och dubbelseende dröjde det en vecka innan hemortssjukhuset överförde honom till neurokirurgisk klinik där trycket inne i skallen mättes. Tidigare hade datortomografi på hemortsjukhuset inte visat på ökat tryck i skallen, och läkarna avvaktade.

Chefläkare Jan-Gunnar Sjödin konstaterar att det inte tagits tillräcklig hänsyn till mannens upplevelse av dubbelseende utan bedömning gjorts utifrån röntgenbilderna.

Därför anmäls saken till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".