Hagamannen vill slippa livstid

Idag görs slutpläderingarna av åklagare och försvarare i målet mot Hagamannen. Den åtalade nekar till två mordförsök som är skillnaden mellan 10 års fängelse och livstids fängelse, enligt försvarsadvokaten.

Idag avslutas rättegången mot Hagamannen. Han anklagas för sex överfall från 1999 till 2005: Ett försök till våldtäkt. Tre våldtäkter. Två grova våldtäkter och försök till mord.

Det är mordförsöken som Hagamannens advokat Leif Silbersky siktar in sig på i sin slutplädering. Han tänker hänvisa till prejudikat i Högsta domstolen och till målet om den lilla pojken Bobby.

I fallet Bobby hävdade åklagaren att det varit mordförsök, men Tingsrätten avvisade att det fanns en avsikt att döda honom.

- Det är giltigt i det här fallet också, anser Leif Silbersky.

Hagamannen nekar till att ha försökt döda två av kvinnorna. Han nekar också helt till en våldtäkt på Ersboda och vill bara medge ett våldtäktsförsök när det gäller en våldtäkt på Brånvägen.

Lyckas Leif Silbersky få rätten att döma efter detta handlar det om fängelse i högst tio år.

Kan å andra sidan åklagaren Annika Öster bevisa att Hagamannen förutom att ha utfört våldtäkterna även försökt mörda två av kvinnorna handlar det om ett betydligt längre straff: Livstids fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".