Livstids fängelse yrkas för Hagamannen

Åklagare Annika Öster yrkar på livstids fängelse för den misstänkte Hagamannen. Han anklagas för sex överfall från 1999 till 2005. Ett försök till våldtäkt. Tre våldtäkter. Två grova våldtäkter och försök till mord.

Det är de två försöken till mord som gör att Annika Öster vill att tingsrätten ska döma Hagamannen till livstid.
– Det är en tillfällighet att de inte gått till fullbordan. Det är så snubblande nära att såväl fallet uppe vid Växthuset som det senare vid Tegsbron slutar i fullbordade brott. Jag menar att sammanhanget är sådant att, beträffande den sista händelsen, menar jag också att han har haft ett direkt uppsåt, att han haft för avsikt, att ta hennes liv, säger åklagare Annika Öster.

Stängda dörrar i lugn rättegång
Rättegången har, bortsett från en timme i början när sakframställan gjordes, hållits bakom stängda dörrar. Ett beslut som kritiserats av bland annat media och professorn i kriminologi Leif GW Persson. Men Annika Öster menar att beslutet om stängda dörrar var nödvändigt med hänsyn till de kvinnor som utsatts för brotten.
– Det som känns så bra är att vi sitter här och har fått en så bra rättegång där alla har kunnat delta. Jag vill påstå att de stängda dörrarna har varit en absolut förutsättning för att det skulle kunnat vara möjligt.

Alla inblandade i rättegången från försvarsadvokat och åklagare till de båda målsägarbiträdena är överens om att rättegången skötts på ett bra sätt.
– Det här har varit en rättegång som har skett under mycket värdiga former. Det har varit en lugn och sansad ton i domstolen och det har fungerat väl med tanke på de svåra saker som har avhandlats, säger Lena Isaksson som företrädde fem av kvinnorna.

Ursäkten godtogs inte
Hagamanens ursäkter har tagits emot olika av de överfallna kvinnorna en som inte god ursäkten var den kvinna som våldtogs och nästan blev mördad vid Tegsbron ifjol när de satt öga mot öga igår berättar hennes advokat Mari Ann Johansson.
– Då var hon tyst en stund och sedan sa hon att ”jag godtar inte ursäkten”.

Varför?
– Nej för att en ursäkt som inte backas upp av ett fullständigt erkännande - då ska det vara ett erkännande som täcker hela gärningsbeskrivningen - är egentligen ingen ursäkt, som jag ser det, säger Mari Ann Johansson, målsägarbiträde.

Tingsrätten ska meddela domen den 19:e juli.

Reportrar Lennart Odhström
Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".