Gatumusikant utan tillstånd att störa

Gatumusikanter är ett välbekant inslag i stadsbilden, och förra veckan fanns det många musiker i Umeå centrum. I måndags fick polisen in en anmälning om att musiken på Rådhustorget var störande, och efter kontroll fick musikanterna packa ihop.

Polisen ansåg att gatumusiken i stan spelades för högt och även att den hade blivit organiserad och för det krävs ett tillstånd. Det hade inte musikanterna i Umeå och därför fick de packa ihop, men det är inte helt förbjudet att spela vidare på gator och torg, säger Ulf Wikner på ordningsavdelningen vid Umeåpolisen.
– För spontant gitarrspel på torget krävs det inget tillstånd utan det är fritt.

Tillstånd behövs när musiken tar mer plats, kan hindra trafiken, störa ordningen. Under juni månad har det varit ovanligt många gatumusikanter i rörelse i Umeå. Till glädje för många men som av en del ses som störande. Roland Johansson han har ett försäljningsstånd på torget. Han säger att det är bra när det händer nåt på Rådhustorget, men visst störs han i bland.
– Ibland kanske det är lite för hög volym, vi ska ju jobba här hela dagen. Men det är det också när valet kommer igång, då brukar jag gå och säga till. Det här är ju vår arbetsplats.

En annan torgförsäljare hade inget emot underhållningen som sådan - men han tycker att när tre bitar som upprepas en hel dag är påfrestande, repertoaren är ibland på tok för liten.

Reporter Anders Wikström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".