Bärföretag kan bara göra fel

Bärplockarna, som nu kommit till länet, hoppas få sälja de svenska bären till utlandet eftersom de svenska bärköparna inte vågar handla av de utländska bärplockarna.

Tusentals bärplockares hopp om en inkomst ligger nu i att regeringen griper in eller att bäruppköpare från utlandet kommer hit för att köpa bären.

För de svenska bärföretagen vågar inte köpa bär av utländska bärplockare i år, de riskerar nämligen att bryta mot lagen.

Skatteverket kan inte heller ge företagen någon vägledning. För enligt Skatteverket blir det fel hur bärföretagen än gör. Skattelagstiftningen kräver att de är arbetsgivare, men enligt utlänningslagen får bärföretagen inte vara arbetsgivare till de utländska bärplockarna.

Det finns eventuellt en möjlighet att följa lagen, en liten juridisk gråzon, men Skatteverket kan inte i förväg svara på hur företagen ska agera för att vara inom den gråzonen och laglydigt kunna köpa bär. Varje sådant försök riskerar därmed att i efterhand bedömas som ett lagbrott.

Catarina Lundberg, ordförande i Skogsbärbranschens intresseförening, är upprörd.

- Jag ser ingen lösning, jag ser bara ett kaos. Man kan inte riskera att vara brottslig, för vi vill ju bara köpa bär, säger Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".