14 års fängelse för Hagamannen

14 års fängelse. Det blev Umeå Tingsrätts dom mot Hagamannen.

Domen offentliggjordes klockan 11 under stort tumult bland alla journalister och fotografer på plats i tingsrätten.

Den 33-årige Hagamannen döms för grov våldtäkt i två fall, våldtäkt i ett fall, två försök till våldtäkt och dessutom för två fall av mordförsök. Han döms också att betala drygt 850 000 kronor i skadestånd till offren.

Döms för mordförsök

Åklagare Annika Öster hade yrkat på livstids fängelse för 33-åringen och det med tanke på mordförsöken.
33-åringen nekade i rätten bestämt till att han hade för avsikt att ta kvinnornas liv men rätten dömer honom alltså för mordförsök.

Det ena fallet av mordförsök gäller överfallet mot en 51-årig kvinna på Tegsbron i december i fjol. I det fallet anser rätten att mannen haft ett direkt uppsåt att döda.

Det andra fallet av mordförsök gäller ett överfall 1999 och där menar rätten att mannen har gjort sig skyldig till så kallat  likgiltighetsuppsåt. Det innebär att han inte brydde sig om huruvida den överfallna kvinnan överlevde eller inte.

Ersboda fallet ogillas av Tingsrätten

Däremot ogillar Tingsrätten ett av fallen av våldtäkt som mannen åtalats för. Det gäller överfallet på Ersboda mot en 15-årig flicka år 2000.

-Vi anser det styrkt att det har begåtts en våldtäkt, men inte att det är denne gärningsmannen, sade Thomas Södermark, lagman, i samband med att domen lämnades.

Åklagaren ville ändå fälla mannen för brottet eftersom han medgivit att han befunnit sig i närheten. Dessutom talar flickans berättelse i flera stycken för att han är gärningsmannen, enligt åklagaren.

Lyssna på P4 Västerbottens sändningar så får du kommentarer från alla inblandade parter.

SR Västerbotten har valt att inte publicera namnet på den så kallade Hagamannen.
Detta av hänsyn till mannens familj.
Den bedömningen förändras inte av en fällande dom.