14 års fängelse för Hagamannen

I går föll domen mot den så kallade Hagamannen som under sju år överföll och våldtog kvinnor i Umeå. Straffet från den eniga Tingsrätten blev 14 års fängelse.

Mannen döms för mordförsök, grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt. Däremot frias han från våldtäkten mot en då 15-årig flicka på Ersboda år 2000.

Den unga kvinnan skriver i ett pressmeddelande att det känns som ett hån att han frias och både hon och hennes ombud Lena Isaksson är kritiska till bildpubliceringen av mannen i media som omöjliggjorde en fotokonfrontation.

Gudrun Nordborg, informationschef på Brottsoffermyndigheten och forskare i rättspraxis i sexualbrottsmål har läst domen och hon säger att hon känner sig skakad efter läsningen. Hon tycker också att tingsrätten varit tydlig i sina resonemang vad gäller friandet i Ersbodafallet, att de inte ifrågasätter flickans trovärdighet eller att hon blivit utsatt, utan att det handlar om att det inte gått att binda Hagamannen till det brottet.

Mannens försvarsadvokat Leif Silbersky har redan meddelat att han och hans klient kommer att överklaga domen och då gällande mordförsöken. Hagamannen har hela tiden förnekat att han hade tänkt döda kvinnorna.