Dåligt miljötänkande i trafiken

Umeå kommun har lagt in backen vad gäller miljötänkande i trafiken.

När Gröna bilister idag presenterade sin granskning av Umeå och Vindelns kommuner visade det sig att Umeå gått ett steg bakåt instället för framåt i den tiogradig skalan.

För i deras ranking av kommunernas miljötänkande inom trafiken har kommunen fått sämre betyg än tidigare, fem i stället för för sex stärnor.

Mattias Goldmann har granskat kommunerna och tycker att det är dåligt att Umeå kommun inte jobbar mer för miljön än den gör.

- Umeå är en av få kommuner där vi har dragit bort en stjärna. För man köper en massa bensinbilar istället för miljöbilar, säger Goldmann.

Nu höjs rösterna för att Umeå inte borde få vara med i Biofeul Region mer. Biofeul Region är ett samarbete mellan flera kommuner i Västerbotten och Västernorrland som kommit överens om att bli bäst i Europa på att köra miljövänligt. Eftersom Umeå kommun gör sig av med sina etanolbussar går man emot Biofeul region.

Gröna bilister har även granskat Vindelns kommun som fick lika många stjärnor som Umeå. Men Vindelns kommun har köpt in fler miljöbilar och är ett föredöme för andra små kommuner säger Goldmann till P4 Västerbotten.