Bemanningsföretag löser bärproblem

Bärföretagen börjar anlita utländska bemanningsföretag som mellanhand för att komma runt de skatteregler. Detta efter att de uppfattar ett klartecken på det här från Finansdepartementet.

- Det känns som finansdepartementet har öppnat en dörr för oss, att det är så här de vill att vi skall göra. Så vi undersökte möjligheten och har bestämt oss för att ta den vägen. Säger Catarina Lundberg som är ordförande i skogsbärbranschens intresseförening.

I dagarna så kommer man att skriva avtal med ett bemanningsföretag på Cypern, som redan har jordgubbsplockare anställda på liknande villkor i södra Sverige.

Det är efter ett domslut för tre år sen som skatteverket har börjat kräva in arbetsgivaravgifter och skatt från bärföretagen som tar hit utländska säsongsarbetare.

En tjänsteman på finansdepartementet har i ett e-brev, till skogsbärbranschens intresseförenings ordförande Catarina Lundberg, bland annat skrivit.

”En möjlighet finns: Om ett svenskt bärföretag startar ett dotterbolag i utlandet i vilket bärplockarna anställs och från vilket bärplockarna sänds ut till Sverige för att plocka bär under en kortare tid utgår inga arbetsgivaravgifter. ”

Men detta är ingen rekommendation säger Magdalena Andersson stadssekreterare på finansdepartementet och fortsätter med att de skall kontakta skogsbärsbranschen för att klargöra att detta.

-Jag tycker att anlitandet av utländska bemanningsföretag låter som en lösning bara för att komma runt skatteregler säger Björne Sjökvist på skatteverket. Det kan vi se igenom och de fallen brukar vi ofta vinna i domstolen.