Studieskulderna ökar hos Kronofogden

Allt fler länsbor hamnar hos Kronofogden för att de inte kan betala sina studieskulder. I Norrbotten och Västerbotten har studieskulderna hos Kronofogden ökat med nästan en femtedel jämfört med för fem år sen.

Det är inte arbetslösa akademiker som ökar på statistiken enligt en genomgång av CSN, Centrala studiestödsnämnden, utan nästan 80% av de skuldsatta har låg utbildning. De har ofta fått studieskulder genom komvux-studier. Många har inte heller klarat studierna utan hoppat av.

- Det här är en grupp som är svag och behöver stöd, säger Magnus Forss, presschef CSN, Centrala Studiestödsnämnden.

I Västerbotten ligger studieskulderna för närvarande på drygt 22 miljoner kronor, fördelade på 1 700 personer, främst i Umeå och Skellefteå. Bara en bråkdel av skulderna har blivit återbetalade.

CSN jobbar aktivt för att komma tillrätta med problemet, dels för att hjälpa den enskilt utsatte men även med tanke på ansvaret gentemot skattebetalarna. Ett exempel på ett mera aktivt arbete är ett projekt som pågår i två län nu, där CSN tar kontakt med och ringer upp de skuldsatta personerna.

- Tyvärr upplever vi att man har en strutsmentalitet och stoppar huvudet i sanden, säger Magnus Forss till P4 Västerbotten.