Bärföretag har miljonskulder

Bärbranchen är skyldiga staten miljontals kronor i uteblivna arbetsgivaravgifter för utlänska säsongsarbetare. Avgifter som bärföretagen inte vill betala.

Sen en dom i regeringsrätten för snart tre år sen så har Skatteverket börjat kräva in arbetsgivaravgifter för de utländska säsongsarbetare som bärplockningsföretagen tar hit. Det på grund av att företagen räknas som arbetsgivare eftersom de står för boende mat och resor under tiden bärplockningen varar. Det är främst plockare från Thailand och Vitryssland som kommer hit.

Vid årsskiftet så fanns det skulder i bärföretagen på över tio miljoner kronor, bara för socialaavgifter, men skatteverket tror att man är uppe i det dubbla redan när man börjat granska 2005 års deklarationer.

Ordförande för skogsbärsbranchens intresseförening Catarina Lundberg, har i sitt företag ”Söta bär i skogen AB” i Jörn själv en skuld till skatteverket på över en halv miljon kronor.

- Det är ingen som har råd att betala in pengarna. För de företag som blivit ålagda att betala arbetsgivaravgifter har inte ens tjänat så mycket pengar. Även om vi skulle ta hela förtjänsten vi har på att handla med bär så skulle inte det räcka till att betala arbetsgivaravgifter, för det här är en lågmarginalbransch, säger Lundberg.

Det är i en granskning av företag inom bärbranchen, som Skatteverket gjorde vid årsskiftet, som visat detta. Där tittade man även på svarthandel med lingon, blåbär och hjortron och hittade svarta bär för 20 miljoner. Och skulderna fortsätter växa när fler deklarationer från förra året granskas.