Torr juli drabbar potatisodlare

Juli månad verkar bli den torraste på tolv år och det påverkar potatisskörden.

Odlare som har en stor produktion vattnar för fullt där det är möjligt, men kommer det inte regn snart så kommer potatisplantorna ge upp på de fält där det inte går att vattna.

- Det är lönsamt att vattna så det är inget alternativ att låta bli, säger potatisodlare Gunnar Andersson. Men det blir mycket arbete och ökade kostnader för dieseln.

Så här torrt har det inte varit sen sommaren 1994. I Umeåtrakten har det bara kommit en fjärdedel så mycket regn som i en normal Julimånad. Enligt SMHI så kommer det kanske regn på fredag och då en mer normal nederbörd för säsongen.

Det behövs för de odlingar som inte kan vattnas antingen för att det inte finns tillräckligt med vatten i närheten eller för att odlaren inte har någon bevattningsutrustning. På vissa ställen har blasten börjat lägga sej ner och då är det kört för det ståndet.

Potatis är en gröda som trivs i sandiga jordar som lätt blir torra men samtidigt kräver den mycket vatten.

Potatisodlare Gunnar Andersson tror att ett höjt potatispris kommer att kompensera honom för det minskade skördarna och ökade kostnader. Men att potatisen kan bli dyrare och mindre till storleken i affärerna. Han säger även att det kan komma in nya sorter om man behöver importera från andra länder än vanligt.