Connex kör med för få vagnar

Fler personer reser med nattågen, med resultatet att tågen blir helt fulla. Detta efter att det dragits ner på tågen i flera år. Trots platsbrist på tågen kör Connex med färre vagnar än vad som står i företagets avtal.

Hur många avgångar nattåget skall ha, har vid flera tillfällen omförhandlats mellan Connex och rikstrafiken. Varje gång med resultatet att tåget går mer sällan.

Orsaken har varit att både rikstrafiken och Connex velat spara pengar, samtidigt som man haft färre och färre pasagerare.
Hela tiden så har rikstrafiken och Connex sagt att trots att avgångarna blir färre så skall inte platserna minska utan då sätter man in fler vagnar när det behövs på de tågen som redan går, upp till 17 stycken för att kompensera tåget som försvann.
Men så många vagnar körs aldrig. MAx 15 vagnar körs eftersom att det inte får plats med fler längs perrongerna.
Ett stickprov natten till i fredags visar att bara tolv vagnar per tåg rullar trots att biljetterna är slutsålda. Detta eftersom Connex inte hade vagnar så det räcker.

Stefan Johansson som är chef för Connex norrlandståg tycker att de lever upp till sitt avtal.
- Vi bryter inte mot något avtal. Vi kör alla vagnar vi har och kör lika mycket som vi gjorde tidigare med tre tåg fast nu bara med två, säger han.